Om kurs- og foredragsholdere, og podcastere


Tonje Hodne

Kurs: «Foto & sosiale media».

Mitt navn er Tonje Hodne. Jeg kommer fra Klepp i Rogaland, og er bosatt i Oslo. Gjennom Strikkekaffe jobber jeg fulltid som strikkedesigner, og har en bakgrunn innen foto og mediedesign. Min kjærlighet og interesse for kreativitet har vært en stor del av meg fra barndommen, og fra ungdomsårene har det vært spennende å utforske og knytte det analoge håndarbeidet opp mot foto, digitale verktøy og nye medier.

Jeg opplever at sosiale medier gir gode muligheter til å bygge nettverk og personlige vennskap, med bakgrunn i felles interesser og strikking som knutepunkt. Strikking skaper rom for alle, og det er et fantastisk utgangspunkt, syns jeg. 

Gjør som Tonje og bli med på Bergen Strikkefestival!

Nettsted
Instagram
Facebook

Louisa Bond

AVLYST: Kurs: «Stoppe, bøte, skjøte».

Kurset er dessverre avlyst.

Louisa Bond jobber for Norges Husflidslag, har startet podkasten Tråd sammen med Tone Sjåstad, og står bak bloggen wornvalues.com. Hun ser på reparasjon som en kreativ utfordring, en meditativ handling og en stille revolusjon mot en klesindustri på villspor.  

Nettsted
Instagram

Anna-Sofia Vintersol

AVLYST: Foredrag: «Focus on colors: The Basic color theory«

Kurset er desssverre avlyst.

My name is Anna-Sofia Vintersol – I make Outdoor Adventure Knitwear with a focus on colorwork using my inspiration from my 7 Dogs, Animals, Nature, and Ancient Cultures with the help of my creative Native American husband. I love to use loads of colors. Many of my designs are also inspired by my background as Art-Director and working in videogames in Japan. If not knitting, I spent most of my days on outdoor adventures, Most of my patterns are mainly knitted in thick Icelandic yarn, know for their weather resisting qualities being perfect for outdoors.

Nettsted
Instagram
Facebook

Sylvi Sørensen & Judith Seland Nilsen

Foredrag: «Sjølingstad – den levende museumsfabrikken»

Sylvi Sørensen er avdelingsleder på den levende museumsfabrikken Sjølingstad Uldvarefabrik. Hun er en reser med symaskinen, og har sydd mange flotte plagg av stoffer fra veveriet vårt.

Judith er formidlingsleder på Sjølingstad Uldvarefabrik og viser fram fabrikken til skoler, barnehager og andre grupper. Notorisk strikker på fritida og arrangerer blant annet strikkedager og historiekvelder på fabrikken.  

Sylvi i kjole i stoff fra fabrikken og Judith i strikkejakken «Krokus» av Wenche Roald i Sjølingstadgarn.

Nettsted
Instagram
Facebook

Tina Hauglund

Kurs: strikkefasthet – din nye venn!

Tina Hauglund er kanskje bedre kjent som Strikkezilla, og er en Oslobasert strikkedesigner.
Opprinnelig utdannet fotograf, men ramlet uti strikkingen i første svangerskap i 2014.
2 barn, 5 bøker og et 200-talls strikkeoppskrifter senere er Tina blitt en ganske nerdete strikketype som elsker strikkefasthet, norsk ull og fasongstrikkede plagg.

Nettsted
Instagram
Facebook

Marte Nilssen

Kurs: «Offpist-strikking».

Marte er en strikkedesigner og uredd stuntstrikker fra Tromsø, som er bosatt i Fredrikstad. Hun har designet under navnet mani_knits siden 2017 og designer plagg til liten og stor. Hun samarbeider også med små gründere og produsenter som fokuserer på kortreist garn fra lykkelige sauer – laget av lykkelige folk.

Marte er kjent for nydelige design som blant annet «Bellecardigan», «Oslobluse», «Pantopp», samt «sokkeklubben» og festivalgenseren for Bergenstrikkefestival i 2019 «Bergenseren» som du ser Marte har på seg på bildet. 

Marte Nilssen på Ravelry
Instagram
Facebook

Inga Semmingsen

Kurs: «Vev-strikk».
Foredrag: «Unik strikk med farger og struktur».

Inga er en av forfatterne bak den nye boka ‘Unik Strikk med farger og struktur’ som kommer ut i høst! Hun skal holde foredrag, vise fram modeller og forteller om hvordan hun og Sigrid Marie Blom jobbet fram 8 kolleksjoner med strikk med farger og struktur.

Inga forteller om inspirasjon, teknikker og hvordan hun jobber med å blande farger og struktur på spennende måter, inspirert av svunne tiår. ⠀

Inga Semmingsen på Ravelry
Instagram

Anne Bårdsgård

Foredrag: «Selbustrikk: En historie om kortreiste råvarer, inspirasjon utenfra og arbeid for alle».

Anne Bårdsgård (f. 1966) er kunsthåndverker med utdanning fra Institutt for tekstil ved Kunsthøgskolen i Bergen. Hun har hatt flere separatutstillinger og deltatt på en rekke kollektivutstillinger i inn- og utland. Arbeidene hennes er innkjøpt av alle norske kunstindustrimuseer, Kulturrådet, Utsmykkingsfondet for offentlige bygg med flere. Fra 2010 har hun arbeidet med ull og den tekstile tradisjonskunsten, med hovedfokus på ullbroderi, og strikking.

Anne Bårdsgård er oppvokst i Selbu og har alltid hatt et nært forhold til Selbu og til selbustrikking. I 1916 ga hun ut boka Selbuvotter og i 2020 boka Selbumønster.

Nettsted
Instagram
Facebook

Siv Støldal & Tor Erik Bøe

Kurs: «Design ditt favorittplagg».

Else Karin Tysse Bysheim måtte dessverre trekke seg som kursholder. Tor Erik Bøe kommer inn i stedet.

Siv Støldal er en designer som jobber i krysningspunktet mellom kunst og mote. Hun er interessert i spenningen som ligger i dette rommet, og kraften ved å bringe konsept ut gjennom klær som blir en del av et daglig liv. Hun er utdanna Herreskredder og har Master i Design fra Central St Martins i London. Hennar arbeid har blitt vist på moteuken i London, Paris og Oslo og på kunstinstitusjoner i Norge og utlandet.

Tor Erik Bøe er billedkunstner fra Sjernarøy. Utdannet ved Kunstakademiet i Tromsø, Prosjektskolen i Oslo og Kunstskolen i Rogaland. Fra 2013 til 2017 var han del av kunstnerduoen Trollkrem sammen med Jennie Bringaker. Vært vist og jobbet med blant annet Fotogalleriet, Kunstnernes Hus, Kurant Visningsrom, Momentum 9, Heimdal Kunstforening og Munch-Museet.

Siv og Tor Erik har samarbeidet tidligere, blant annet i prosjektet Deep Down Bellow, vist på Samtidskunstbiennalen Momentum, hvor tauverk ble utforsket. Nå dukker de ned i Nålefiltens univers.

Nettsted
Instagram

Strikkeklikken

Podcast: «Live podcast med Strikkeklikken»

Silje Heggren er billedkunstner og kunsthistoriker. Birthe Skotheim er kles-entusiast og kommunikasjonssjef. Vi er glade og pratsomme strikkeamatører som elsker å strikke, og vi elsker å snakke om strikking.

Kom og bli med i vår digitale strikkeklubb!

Nettsted
Instagram
Facebook

Kristi Nilsen

Kurs: «Spinnekurs med støttetein».

Kristi Nilsen er utdannet formingslærer og spinner like gjerne på tein som på rokk. Ved siden av sin spinnepraksis gjennom flere tiår, har hun vært kursdeltaker på Shetland og i Sverige, og hun har selv vært lærer på flere spinnekurs. Hun har utforsket de fleste spinneredskaper, teknikker og fibertyper som finnes, men fryder seg likevel alltid ved ny kunnskap. 

Instagram


Laila Henriksen

Foredrag: «Værbitt setter farge på tilværelsen».

Værbitt er garnbutikk og -fargeri på idylliske Lilleborg torg i Oslo. Vår målsetning er å tilby kortreist garn i værbitt-farger, og andre produkter kun av beste kvalitet. Med dette ønsker vi å gjøre det lett å velge etisk produserte og mer miljøvennlige varer som får hjertet til å synge.

Laila Henriksen er kvinnen bak Værbitt garn. Hun startet fargeriet i 2017 med ønske om å gjøre den glødende interessen for norsk garn til levebrød. Værbitt er både fysisk butikk og nettbutikk, i tillegg til å være leverandør av håndfarget garn til flere garnbutikker fra Skien i sør til Tromsø i nord. Håndfarget, norsk garn er altså ganske hot!

Nettsted
Instagram
Facebook

Ingvild Svorkmo Espelien

Foredrag: «Bærekraft og garnproduksjon i Selbu spinneri».

Ingvild er utdannet biolog, og har vært håndspinner hele livet. Hun startet Selbu spinneri sammen med Frida Tove Meland i 2010. Spinneriet har som målsetting å bidra til å ta vare på de norske sauerasene ved å bruke den fantastiske ressursen som ullen deres er. Ingvild har jobbet som lærer og prosjektleder på naturbruksskoler i mange år, og i dag deltar Selbu spinneri i mange internasjonale prosjekt som dreier seg om å ta vare på ull fra tradisjonelle saueraser.

På spinneriet er Ingvilds oppgaver i dag først og fremst knyttet til kurs, foredrag og undervisning av studenter/grupper av besøkende. Bedriften har syv ansatte, og flere ulønnede, frivillige medarbeidere.

Nettsted
Instagram
Facebook

Bjørg Minnesjord Solheim

Foredrag: «Fra geitebonde til Telespinn»
Kl. 13.00 i Galleriet

Bjørg kom til gården Midt-Svartdal i 2002 og hadde planer om å bli geitebonde med mohairgeiter.

Hun har gått husflidsskole, er idehistoriker, og har 2 år på folkekulturstudiet med fordypning i tekstil.

I 2008 startet hun Telespinn, som spinner garn fra mohairgeiter.

Nettsted
Instagram
Facebook

Sascha Camilla Gade

Foredrag: «Plantefarging i et kulturhistorisk perspektiv».

Sascha er utdannet arkeolog, og ble frelst i ull og plantefarging på arkeologistudiene hos Universitetet i Bergen. Hun startet Vaid Plantefargeri 2019 som drives sammen med mannen hennes. Deres målsetting er å bidra til å ivareta planter og lokalmiljø ved å dyrke egne fargeplanter i tillegg til å samle ville vekster i naturen ved å tillære seg bred kunnskap om ulike lokale planter, og på en slik måte kontrollere hele prosessen. De bruker kun norsk ull i sin produksjon av plantefarget garn og har et større spekter av farger enn de fleste tradisjonelle plantefargere.

Sascha jobber også som omviser og prosjektmedarbeider hos Tekstilindustrimuseet som er hjemmet for Bergen Strikkefestival, og er kursholder på «Sommerskole med godt håndlag» for barn- og ungdom i regi av Bergen Kommune.

Nettsted
Instagram
Facebook

Gillian Hagemann

Kurs: «Lek med farger».

Gillians garnreise startet da hun som barn lærte å strikke av sin mor. I voksen alder har hun bodd på en gård som produserte ull fra merinosauer og mohair fra angorageiter. Lidenskapen for ull og strikking tok hun med seg til Bergen hvor hun driver håndfargeriet Fjord Fibres.

Vi er veldig glade for å ha Gillian tilbake som kursholder. Hennes kurs i håndfarging i 2020 ble utsolgt på null-komma-svoosj! Vi gjentar derfor suksessen i år og ønsker henne velkommen tilbake som kursholder.

Nettsted
Instagram
Facebook