Foredragsoversikt

FREDAG KL. 10:00 ÅPNER BILLETTSALGET IGJEN

Kjøp billetter fra 3. september kl. 10:00

Lørdag


AVLYST: Focus on Colors: The Basic color theory

Anna-Sofia Vintersol
Kl. 12.00 på Galleriet

Fordraget er dessverre avlyst.

Choosing colors can be a considerable challenge for many Knitters, so here I will talk about how colors interact with each other and how to choose the best colors for your project, such as:

-Talking about Contrast and complementary colors.

-Blending colors and how to chose colors that don’t blend into each other.

-Learn how to be experimental with colors but still get a classic end result without being too flashy.

-Learn how to choose timeless colors even your grandchildren will enjoy wearing!

Nettsted
Instagram
Facebook

Sjølingstad – den levende museumsfabrikken

Sylvi Sørensen & Judith Seland Nilsen
Kl. 12:45 i Galleriet

Sjølingstad Uldvarefabrik i Lindesnes kommune ble grunnlagt i 1894 og var i ordinær drift i 90 år. Museet er i dag er en levende museumsfabrikk og ble fredet av Riksantikvaren i 2019. Fabrikken produserer fortsatt ullvarer som bunadsstoffer, metervarer, garn og tepper på de gamle maskinene.

Sylvi forteller om historien til fabrikken og viser eksempler på dagens produksjon.

Judith forteller om gamle strikkeplagg som ble reddet fra sjoddisekker på loftet, og viser fram nye plagg strikka etter Wenche Roalds rekonstruerte mønster.

Nettsted
Instagram
Facebook

Selbustrikk: En historie om kortreiste råvarer, inspirasjon utenfra og arbeid for alle

Anne Bårdsgård
Kl. 14.00 i Galleriet

På midten av 1900-tallet var Selbu Husflid en hjørnesteinsbedrift som organiserte en enorm hjemmeindustri basert på den lokale strikketradisjonen, en videreforedling av bygdas egen ullproduksjon. Det ble produsert en kolossal mengde strikkeplagg og mønstre, Husfliden i Selbu eksporterte på det meste nitti tonn strikkevarer årlig og var i mange år landets nest største husflidssentral målt i omsetning. Kan vi i dag lære noe av denne historia? 

Nettsted
Instagram
Facebook

Live podcast med Strikkeklikken

Silje Heggren & Birthe Skotheim
Kl. 15.15 i Galleriet

Strikkeklikken er en lydpodkast og består av de glade strikkeamatørene Silje og Birthe. Hver onsdag lanseres ny episode der praten går løst og fast om stort og smått innenfor strikking, og episodene er gjerne temabasert. Gjennom podkasten ønsker Silje og Birthe å invitere lytterne med på deres reise i strikkingens verden, samtidig som de ser på strikking i et samfunnsmessig og historisk perspektiv. Strikkeklikken ønsker å vise frem mangfoldet i det store strikkeuniverset, og samtidig dele fra sin egen strikkehverdag.

Podkasten er lettbeint og uhøytidelig, med utgangspunkt i glad formidlingsevne og den gode kjemien mellom Birthe og Silje, og har på kort tid blitt en podkastfavoritt for strikkere og strikkeinteresserte i hele Norge.

Kom og bli med når vi spiller inn en live episode på Bergen Strikkefestival! 

Foto: Sjur Pollen

Nettsted
Instagram
Facebook

Restegarn – gullet i skuffen!

Ingvild Grane
Kl. 16.30 i Galleriet

Ingvild kommer til Bergen Strikkefestival med foredraget «Restegarn – gullet i skuffa!«, som er laget spesielt for oss! 

Synes du det er vanskelig å bruke opp restegarnet? Fyller det seg opp i skuffer og skap med garn du har til overs? Slik var det for Ingvild Grane også, helt til hun bestemte seg for å kun strikke med restegarn i et helt år! 

Ingvild deler sine beste restegarntips med deg! I foredraget får du en halvtime proppfull av inspirasjon og ideer til alt det fine du kan strikke av restegarn, og du får konkrete tips til gode restegarnprosjekt – samt et par dyrkjøpte råd om hva du kan droppe å bruke restegarn til.  

Gjett om vi gleder oss til et fargerikt og inspirerende foredrag! 

Instagram

Søndag

Værbitt setter farge på tilværelsen

Laila Henriksen
Kl. 10.30 i Galleriet

Værbitt garn er kjerringa mot strømmen som har valgt å satse på håndfarging av lokalt produsert garn fra de norske spinneriene. 

Hør om hvordan garnfargeren kastet fast jobb og forutsigbar inntekt på båten for å få folk til å velge vårt eget værbitte, norske garn – for hva egner seg bedre til det norske klimaet enn plagg i ull fra våre egne sauer?

Laila snakker om verdien av å velge bærekraft som grunnverdi i produksjonen av håndfarget garn, og hvordan denne verdien kan omsettes i lykke for den som strikker og bruker plagget.

Nettsted
Instagram
Facebook

Bærekraft og garnproduksjon i Selbu Spinneri

Ingvild Svorkmo Espelien
Kl. 11.45 i Galleriet

Selbu Spinneri er Norges nordligste spinneri, og det eneste spinneriet som har spesialisert seg på å foredle ull fra de tradisjonelle norske sauerasene. Spinneriet har bærekraft som hovedfokus i alt vi gjør.

I foredraget forteller Ingvild Svorkmo Espelien om hvordan spinneriet jobber for å nå bærekrafts målene, og hvordan spinneriet jobber for å overleve som en liten bedrift i et marked dominert av storindustri. Hun tar opp tema som: Bærekraft og produksjon, å ivareta norske saueraser og hvordan lykkelige sauer gir bedre garn til mennesker.

Nettsted
Instagram
Facebook

Fra geitebonde til Telespinn

Bjørg Minnesjord Solheim
Kl. 13.00 i Galleriet

Bjørg kom til gården Midt-Svartdal i 2002 og hadde planer om å bli geitebonde med mohairgeiter.

Hun har gått husflidsskole, er idehistoriker, og har 2 år på folkekulturstudiet med fordypning i tekstil.

Telespinn ble startet opp i 2008 fordi Bjørg trengte et sted å få spunnet garn av ull fra mohairgeitene. Det viste seg at det ikke var så enkelt å få til i Norge. Løsningen ble derfor å prøve å få det til selv.

I foredraget vil hun fortelle om bærekraft, tradisjon og kvinnehistorie spesielt knyttet til ull, garn og tekstil generelt og strikking spesielt.

Bjørg vil også fortelle om reisen garnreisen fra en forsiktig start i 2008 til der Telespinn er i dag. Og om utfordringer og om drømmene framover.

Nettsted
Instagram
Facebook

Plantefarging i et kulturhistorisk perspektiv

Sascha Camilla Gade
Kl. 14.15 i Galleriet

Foredraget tar et kulturhistorisk dypdykk i plantefarging som håndverk fra et arkeologisk perspektiv. Plantefarging er et kulturhistorisk håndverk med røtter tusen år tilbake i tid i Norge. I oldtidens Europa, har vi kulturhistoriske spor som viser at plantefarging var i bruk fra romersk- og egyptisk tid frem til den industrielle revolusjonen.

De siste årene, er plantefarging tilbake i vinden og har også gjort sitt inntog på det kommersielle markedet. Jeg reflekterer rundt årsakene til hvorfor plantefarging er populært igjen, og hvordan en kan vektlegge bærekraft med fokus på bruk av kortreiste ressurser og bidra til å ivareta natur og nærmiljø ved å dyrke egne fargeplanter.

Nettsted
Instagram
Facebook

Unik strikk med farger og struktur

Inga Semmingsen
Kl. 15.30 i Galleriet

Inga Semmingsen, en av forfatterne bak den nye boka ‘Unik Strikk med farger og struktur’, viser fram modeller og forteller om hvordan  hun og Sigrid Marie Blom jobbet fram 8 kolleksjoner med strikk med farger og struktur. Inga forteller om inspirasjon, teknikker og hvordan hun jobber med å blande farger og struktur på spennende måter, inspirert av svunne tiår. 

Inga Semmingsen på Ravelry
Instagram